Nije trebalo dugo da Google lansira svoju verziju chatbota za umjetnu inteligenciju (AI) – Bard. Iako je ChatGPT već zadobio povjerenje korisnika diljem svijeta, vjeruje se da će mu Bard biti dobar konkurent već u samom startu. Od prije nekoliko dana Bard je dostupan i u Hrvatskoj, a kakvo iskustvo možete očekivati, saznajte u nastavku.

Što nam Bard donosi?

Uz jednostavno i “čisto” korisničko sučelje, korisnici će lakše moći dolaziti do željenih informacija. Bard će dati nekoliko prijedloga rezultata, a velika je zanimljivost da upit možete poslati uz korištenje mikrofona, a dobiveni rezultat možete poslušati. Prvi će rezultat smatrati najrelevantnijim, ali uz ostala dva prijedloga možete nadopuniti informacije. Osim toga, rezultat koji dobijete možete eksportirati što je u odnosu na ChatGPT novost, a može odlično poslužiti ako Bard koristite za posao.

Uz gumb “Google it” možete imati izravan pristup Google pretrazi, a ta značajka, naravno, nije dostupna u ChatGPT-u. Tijekom korištenja Barda, nećete morati voditi računa o broju upita jer tu značajku Google nije ograničio. Uz to, ako Bardu omogućite pristup svojoj lokaciji, dobit ćete relevantnije i preciznije informacije. Ovisno o upitu koji pošaljete, Bard će rezultate kategorizirati s naslovom / podnaslovom što je izvrsna stavka za one koji traže pomoć pri pisanju PR tekstova jer ćete se lakše snaći tijekom procesiranja informacija. 

Još jedna novost je da možete birati kakvu vrstu odgovora želite dobiti (kratak, ležeran, dugačak …), a iako je ova mogućnost trenutno dostupna samo na engleskom jeziku, vjeruje se da će ubrzo biti tu i za sve druge jezike. S obzirom da su rezultati koje Bard izbacuje temeljeni na Google pretragama i u realnom su vremenu, prognoze su da će ovaj chatbot vrlo brzo nadmašiti svoje konkurente.

Koji su nedostaci?

Iako je Google i ovaj put dao besplatnu mogućnost korištenja Barda, vjeruje se da će pronaći kreativan način kako monetizirati korištenje ovog chatbota. Kao i sa svakim chatbotom, rezultate biste trebali uzeti s rezervom. Iako imaju konstantna ažuriranja, rezultati će vas za određene upite možda i nasmijati. Umjetna inteligencija probudila je brojne kritičare koji nerijetko upozoravaju na opasnosti od korištenja iste. Ipak, ona je tu i teško da od nje možemo pobjeći.