Istina, pomalo je zastrašujuće koliko se brzo razvija tehnologija. Najnoviji proizvod koji je Apple lansirao pokazuje da je teško predvidjeti što sve možemo očekivati od umjetne inteligencije u ne tako dalekoj budućnosti. I ne čudi što je velik broj korisnika TikToka novi Apple Vision Pro negativno komentirao: “Vidio sam dovoljno Black Mirrora da znam da je vision pro užasna ideja”. Ako do sada niste, pogledajte seriju Black Mirror, dosta toga bi vam moglo biti jasnije.

 

Ipak, koliko god negodovali, razvoj tehnologije i sve veća primjena AI-ja neizbježna je. Zato se valja podsjetiti zašto je potrebno biti oprezan kod korištenja takvih alata i tehnologija.

Kako umjetna inteligencija utječe na nas?

  • AI je nepredvidljiv: umjetna inteligencija može donositi rješenja ili izvršavati određene zadatke koji su teško razumljivi ljudima.
  • Pretpostavke: umjetna inteligencija uči iz podataka koji mogu sadržavati pretpostavke, a ako one nisu ispravne, rezultat može biti negativan.
  • Sigurnosni rizici: već puno puta imali smo priliku vidjeti kako je lako koristiti tuđi glas ili izgled u razne svrhe, a upravo je to jedna od prijetnji kojima korisnici umjetne inteligencije mogu biti izloženi. Ranjivost sustava umjetne inteligencije mogla bi biti izložena čestim prevarama i manipulacijama.
  • Gubitak radnih mjesta: svaki je novi izum stvorio nova radna mjesta, ali i smanjio druga. Stoga ne treba čuditi što se ovaj efekt već počeo događati u nekim industrijama.
  • Ovisnost o tehnologiji: prekomjerna ovisnost o umjetnoj inteligenciji može dovesti do smanjenja ljudske autonomije i sposobnosti donošenja samostalnih odluka. Kada se umjetna inteligencija koristi za sve više aspekata našeg života, postaje važno održavati ravnotežu između koristi i ovisnosti o tehnologiji.

ChatGPT – može li mu se u potpunosti vjerovati?

Alat koji je posebno oduševio jest ChatGPT, a sve više ljudi upravo u njemu traži pomoć kod rješavanja raznih problematika i zadataka. Ipak, i kod ovog alata treba biti oprezan zbog rizika od davanja netočnih informacija i informacija temeljenih na pretpostavkama. ChatGPT može uvelike pomoći, no njegovu točnost svakako uzmite s rezervom. 

Ako želite iskoristiti umjetne inteligencije u vašem poslovanju, javite nam se za savjete i ideje.