Mnogi od vas sanjare još od ranijih godina kako će biti vlasnici nekog biznisa, a taj san se nerijetko ne ostvari radi straha od raznih čimbenika. Što ako ne uspijem, kako će drugi ljudi gledati na moj neuspjeh, imam li dovoljno iskustva, mogu li podnijeti sav stres, kako ću se nositi sa stresom, hoću li imati dovoljno financijskih sredstava za podmirenje troškova i mnoga druga pitanja vrte se u glavi.

Ipak, kada pitate poduzetnike većina će ih reći da nema razloga za strahom od pokretanja biznisa jer sva navedena pitanja prošli su i sami. Mi vam donosimo odgovore na sva pitanja koja vas trenutno muče.

Savjeti kako pobijediti strah od pokretanja biznisa

  • Napravite plan: izradite detaljan plan poslovanja koji će vam pomoći da shvatite što trebate učiniti i kada. Proučite svoje ciljeve i razloge pokretanja poslovanja, svoju konkurenciju i tržište i pravila i propise koji se odnose na vašu industriju. Izradite SWOT analizu koja će vam pomoći da shvatite kojim smjerom biste trebali ići, kako ćete se istaknuti i po čemu ćete biti drugačiji, ali i na koje sve rizike trebate biti spremni.
  • Postavite realistične ciljeve: postavite si ciljeve koji su mjerljivi i dostižni. To će vam pomoći da se usredotočite na ono što je važno i da se postupno krećete prema svojim ciljevima.
  • Pripremite se financijski: uz planiranje poslovanja, važno je pripremiti se financijski. Razmislite o troškovima poslovanja i potrebnom kapitalu te pronađite načine za prikupljanje sredstava za pokretanje vlastitog biznisa.
  • Razgovarajte s drugima: potražite savjet i podršku od drugih koji su već uspješno pokrenuli biznis. To će vam pomoći da steknete samopouzdanje i saznate više o izazovima i prilikama koje se javljaju u vašoj industriji. Često ćete biti okruženi onima koji na vaše pokretanje poslovanja gledaju s negativom, no usredotočite se na one ljude koji su vam podrška, koji će vas bodriti i koji u konačnici vjeruju u vas.
  • Počnite malo po malo: umjesto da odmah skočite u veliku investiciju, razmislite o pokretanju svog posla postepeno. Možete početi s malim projektima koji će vam pomoći da steknete iskustvo i samopouzdanje. Na početku ćete vjerojatno praviti greške, a iz njih ćete puno i naučiti. Stoga se nemojte zalijetati.
  • Učite i usavršavajte se: nikada nije kasno naučiti nove stvari. Nastavite se obrazovati i usavršavati svoje vještine kako biste bili konkurentni na tržištu. Mnogi su poduzetnici krenuli s manjim iskustvom, a danas postižu iznimne rezultate baš zato što nisu odustali od educiranja i usavršavanja.

Iskoristite sve mogućnosti koje vam se nude za pokretanje biznisa

Sjetite se da je strah prirodna reakcija na neizvjesnost i novost, ali uz planiranje, pripremu i podršku drugih, možete preuzeti kontrolu i započeti svoj biznis. I sami smo bili u ovoj situaciji, no svaki smo korak pokretanja poslovanja/biznisa shvatili ozbiljno i sve korake pomno razmotrili. I nemojte zaboraviti, život je jedan – iskoristite ga najbolje što možete! Ako trebate bilo kakav savjet – javite nam se!